Zaposlenici su ključ naših poslovnih uspjeha. Postupajući odgovorno i u skladu s načelima održivosti, upravo oni stvaraju novu vrijednost.

Želimo stvoriti radno okruženje koje će zaposlenike podsticati da budu najbolji što mogu. Svjesni smo da su za naš dugoročni poslovni uspjeh ključni radnici. Oni moraju biti uključeni, motivisani, u najvećoj mjeri predani i imati priliku da ostvare svoje ciljeve u karijeri.

Istovremeno se trudimo da svim zaposlenicima Coca-Cole HBC damo do znanja da imaju važnu ulogu u našem poslovanju te da svojim trudom svaki od njih direktno doprinosi našim uspjesima.

Giro di Sarajevo

Pokazali smo da znamo kako privući, razvijati, zadržati i u poslovanje uključiti talentovane zaposlenike koji će u budućnosti rukovoditi našim poslovanjem. Pritom uvijek nastojimo biti još bolji.

Naše poslovanje ima čvrste temelje – imamo raznovrsnu ponudu proizvoda i poslujemo na velikom broju tržišta. No upravo zaposlenici podstiču stvaranje nove vrijednosti. Oni sarađuju s kupcima, povezuju se s lokalnim zajednicama i donose osmijeh na lica onih koji konzumiraju naše proizvode.
Uvijek nastojimo pronaći način da sa zaposlenicima gradimo što bolji odnos i osiguramo što veću uključenost. Veća uključenost donosi bolje rezultate u svim područjima.

Također razvijamo potencijale naše kompanije, poput odnosa s kupcima, jer time osiguravamo kvalitetnije provođenje naše strategije. Osim uvođenja novih poslovnih procesa, organizacije, kompetencija i sistema za mjerenje efikasnosti, to podrazumijeva i praćenje trendova u našoj djelatnosti i izvan nje kako bismo osigurali razvoj svih potencijala koji će nam omogućiti da budemo konkurentni.

Naš rukovodeći tim i kultura rukovođenja koju njegujemo služe nam kao putokaz. Zaposlenicima su upravo oni strateške smjernice u svakodnevnom radu i jačaju njihovu usmjerenost na rezultate. Razvoj budućeg rukovodećeg kadra i potencijala za ključna poslovna područja temelj je naše strategije Igraj za pobjedu.