Jedan smo od najvećih proizvođača bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini

stara fabrika

1969. Coca-Colini proizvodi počinju se distribuirati na tržištu tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

1975. Gradi se i počinje s radom punionica u Hadžićima pod nazivom „Slovin- Ljubljana OOUR Hadžići punionica Coca‑Cola pića“. Punionica proizvodi isključivo Coca-Colu u povratnoj staklenoj ambalaži od 0,25 i 1 L.

1984. Povodom održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu na našem tržištu predstavljamo pakovanje Coca-Cole u limenkama, ograničenu serija s logotipom ZOI-ja.

1989. Punionica Sarajevo počinje poslovati pod nazivom „IBP Hadžići – punionica Coca‑Cola pića“.

sarajevo

1992. Usljed ratnih dešavanja prekida se rad punionice u Hadžićima.

1996. Coca‑Cola Amatil otvara predstavništvo u Sarajevu i počinje distribuirati Coca-Coline proizvode iz Hrvatske i Austrije.

1997. Otvaraju se podružnice u Tuzli i Bihaću.

nova proizvodna linija

1998. Prva limenka Coca-Cole s oznakom Proizvedeno u Bosni i Hercegovini proizvodi se u Sarajevskoj pivari. Otvara se podružnica u Mostaru. Coca‑Cola postaje sponzor Sarajevo Film Festivala.

1999. Coca‑Cola Amatil razdvaja se na dva dijela i nastaje Coca‑Cola Beverages, novi sistem u kojem nastavljamo poslovati pod nazivom „Coca‑Cola Beverages B-H d.o.o. Sarajevo“.

2000. U novoizgrađenoj punionici u Hadžićima 26. oktobra ponovo se pokreće proizvodnja. Otvara se podružnica u Banjoj Luci.

Olimpija

2002. Uspostavljamo Centar za informisanje potrošača i prvu besplatnu infoliniju za potrošače u Bosni i Hercegovini. ISO 9001 certifikacija.

2003. Coca‑Cola Beverages B-H d.o.o. Sarajevo mijenja naziv u Coca‑Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo i posluje unutar grupe Coca‑Cola HBC. Certifikacija ISO 14001.

2004. Počinje flaširanje gazirane i prirodne izvorske vode Olimpija.

2005. Uspješno uvodimo HACCP standard.

Dobro je biti dobar nagrada

2006. Počinje domaća proizvodnja PET preformi. Certifikacija OHSAS 18001.

2007. Certifikacija ISO 22000. Pokrećemo inicijativu za osnivanje BiHPAK-a.

2008. Uvodimo drugu linija za punjenje u PET ambalaži.

2009. Počinje proizvodnja brenda Cappy Tempo. U finalu državnog takmičenja društveno odgovornih kompanija DOBRO'09 Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo proglašena je pobjednikom u kategoriji Odgovorne poslovne prakse.

splavarenje

2010. Na državnom takmičenju DOBRO'10 Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo proglašena je društveno najodgovornijom kompanijom u Bosni i Hercegovini.

2011. Certifikacija po The Coca‑Cola Company KORE zahtjevima.

Coca‑Cola HBC B-H postaje suosnivač Ekopaka. U saradnji s UNDP-om u Bosni i Hercegovini pokrećemo projekt Čist Vrbas

Coca-Cola Hellenic Adria

2012. Počinje proizvodnja Coca-Cole Zero. Coca‑Cola HBC B-H posluje u okviru zajedničke poslovne jedinice Adria, u čiji sastav, uz Coca-Colu HBC Hrvatska, dvije godine kasnije ulazi i Coca‑Cola HBC Slovenija.

2013. Šestu godinu zaredom Coca‑Cola HBC B-H je, prema glasovima posjetilaca portala posao.ba, među deset najpoželjnijih poslodavaca u Bosni i Hercegovini

Poplave

2014. Coca‑Cola HBC B-H Sarajevo aktivno doprinosi ublažavanju posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, za što nam Društvo Crvenog krsta / križa BiH i Federalna uprava civilne zaštite dodjeljuju posebno priznanje.

Coke Summership

2015. Počinje proizvodnja brenda Emotion. Predstavljena Studija socio-ekonomskog utjecaja Coca-Colinog sistema u Bosni i Hercegovini.

2016. Pokrećemo program ljetnih praksi za studente Coke Summership.

2017. Pokrećemo program osnaživanja mladih Coca-Colina podrška mladima.